Gürcistan’ın Sovyet sınırlarına dâhil olmasından sonra Azerbaycan, Ermenistan’ın yaptığı gibi tartışmaya konu toprakları ele geçirmek ve Transkafkasya Cumhuriyetleri arasında tartışma konusu sınırların düzenlenmesi için büyük bir hevesle ortaya çıkmış değildir.
Rusya Komünist Partisi Merkez Komitesi 2 Mayıs 1921’de bir uzlaşma komisyonu kurdu, komisyonun 26 Mayıs tarihli protokolünde şunu okuyoruz: “Komisyon sıradaki konuyu incelemeye – Gürcistan ile Azerbaycan arasındaki sınırın çizilmesi konusuna geçiyor”
Zakatala bölgesi ve Karayazı ilçesi konularında aşağıdaki yöntemi geliştirdiler: Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti görüşünü politik düşüncelere dayandırmıyor, Türk köylülerin, Krallık ve Menşevik rejim döneminde sahip oldukları topraklardan yararlanmaya hiç kuşkusuz hakları olduğu, aslında buralardan yararlanmaları gerektiğinden (otlak olarak ve başka biçimde topraklardan yararlanma) varlıklarının hukuki olarak tanınıp onaylanması isteniyordu (sözkonusu belgeyi ünlü Gürcü tarihçi Levan Toidze araştırdı ve ilk olarak Gürcü tarihine kazandırdı).

Bu yazılanlardan anlaşıldığına göre Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetinin Gürcistan topraklarına sahip olmaya yönelik bir amacı yoktu fakat yine de birkaç ay içerisinde “yukarıda yazılan” gelişmelerin esası değişti. Durum şudur ki; bu dönemde Rusya Komünist Partisi Merkez Komitesi Kafkasya Bürosunun toplantısına Moskova’dan yeni gelen İoseb Stalin de katılıyordu.
Gerçekten de sonunda Orconikidze ve Stalin arasındaki mutabakat sonucu Gürcistan’ın en eski bölgelerinden biri olan Saingilo’nun Azerbaycan’a verilmesi kararı çıktı. 1921 yılının 5 Temmuz tarihinde, Zakatala ve Karayazı ilçeleri artık Azerbaycan sınırları içerisinde kalıyordu. Başımıza musallat olan bu anlaşmayı daha sonra, 15 Kasım 1921’de Budu Mdivani ve Muhtar Gaciev’in imzaları onayladı.
Toplamda, 1921 yılında 4768 km2 yüzölçümünde toprak Azerbaycan’a verildi, bunun 3564 km2’sini Zakatala bölgesi toprakları, 658 km2’sini Gareci ve Kvemo Karaia mıntıkası, 546 km2' sini Eldar vadisi oluşturuyordu.
Caba Samuşia
ისტორიულ-შემეცნებითი ჟურნალი ”ისტორიანი”
http://www.patriots.ge/?p=3083
kvirispalitra.ge, 30-06-2011 (1118)
Gürcüceden Çeviren: İlker Şahin